torek, 22. april 2014

Vetrovni Les Droites in Grand Charmoz


Pred tednom dni sva s Caroline North pobegnili pršnim plazovom iz Droatov, ki so se na začetku usipali le občasno, nato se je količina snega povečevala in plaziti se ni nehalo. Nadaljevanje po La gardu (klasiki), ki je ves čas po koluarju je bilo ne mogoče. Že spust je bi kar zahteven, ki nas je na ledeniku pod krajno zevjo »obdaril« z dodatnim tekom proti prvi razpoki zaradi gmote pršnega oblaka iz sosednjega koluarja. Na srečo je šel plaz mimo in skoka ni bilo treba izvesti.Napoved za naslednje dni je bila sončno, z močnim severnim vetrom do 120 km/h na viši 4000 nm, nižji pa samo 80km/h.

Caro je odšla v Švico na študijske obveznost, jaz pa sem na povabilo Domna  Kastelica in Janeza Svoljška odločila kljub negotovosti zaradi napovedi, da se jima pridružim in prežim naslednjo avanturo v hribih. 

Zbrati smo mogli pameten hrib. Ne previsoko, ne preveč izpostavljeno, mogoče južno steno, kjer bi bilo zaveterje. Na koncu je prevladala prvotna odločitev, da gremo pod Grand Charmoz in poizkusimo. 

Vedeli smo, da je teden pred nami plezala ena naveza. Kar pa se je že na dostopu izkazalo da temu ni tako.
Bilo je videti stopinje iz prejšnjih dni, sneg v zajedah je bil na nekaterih mestih odstopljen. Ker nismo poznali dostopa smo se odločili da dostopimo podnevi in splezamo do polovice, kjer je tudi snežišče in balvani na desni , ki so nam nudili udobno zavetišče čez noč. Drugi dan se je veter malo umiril in napredovanje je bilo lažje in hitrejše. Razen prvega raztežaje iz snežišča (M5), ki sem ga želela it naprej. Ker sem čez raztežaj rabla mal več časa kot fanta, je vodstvo nato prevzel Janez in nas pripeljav na vrh ob 15 uri. Nato je sledil ne preveč zahteven sestop v dolini, kjer smo se lahko lahko pogreli in stuširali pri Domnu, ki nam je odstopil prostor v njegovem apartmaju.
»To je štamfanje, brez veze«
»Pa si le na koncu pristala v preverjeno poštamfani klasiki»: so besede nekaterh plezalcev. Zame pa je bila to še ena lepa izkušnja, odlična dva dni, ki sem jih preživela v družbi prijateljev v hribih nad Chamonixom.


Plezali:
Carolin North in Nastja Davidova: poizkus v smeri Lagarde (IV/3, 1000m) v S steni Les Droites, preplezali štiri raztežaje, 13.4.2014
Domen Kasteli, Janez Svoljšak in Nastja Davidova: Merkl-Welzenbach (V/5, M5, 900m) v S steni Grand Charmoza, 15. in 16. 4. 2014

Za podporo se zahvaljujem:
TREKING-ŠPORTU, ki me je opremil s Petzl opremo in Tendon vrvmi.
HIGH5 za rehidracijski napitek, energijske gele in ploščice, ki so nepogrešljivi pri daljših vzponih.
PATAGONII, ki mi je v zadnjem letu darovala nekaj kosov opreme, ki mi omogoča svobodno gibanje v vseh vremenskih pogojih. Sem brez skrbi da me bo zeblo na štantih, kar mi največ pomeni.

1 komentar: