nedelja, 9. februar 2014

Drugi ženski alpinistični tabor 2013 združil skoraj 4 generacije

V začetku septembra 2013 sva z Moniko Kambič pod okriljem Komisije za alpinizem PZS organizirali ženski plezalni alpinistični tabor, ki je potekal v avstrijskem Nacionalnem Parku Gesause.



Tabora se je udeležilo 7 članic iz različnih alpinističnih odsekov, ter dve predstavnici iz Hrvaške. Namen tabora je bil spodbuditi in prenesti izkušnje, ter znanje na mlajšo generacijo slovenskih alpinistk in pripravnic, medsebojno spoznavanje in novo plezalno-alpinistično doživetje. Za mentorstvo mladim smo poskrbele izkušene slovenske alpinistke. Letos se nam je poleg Mire Zorič, ki je bila leta 1986 članica prve jugoslovanske ženske himalajske odprave pridružila še Miranda Ortar - pionirka športnega in tekmovalnega plezanja v Sloveniji. Leta 1991 je med drugim osvojila prvo mesto za Jugoslovanski pokal v športnem plezanju. In ko smo drugi dan sestopale v dolino, sem jo malo povprašala, kako je bilo takrat, ko še ni bilo plezalnih sten. Ob pripovedovanju iz časa, ko so dekleta plezala smeri do težavnostne stopnje 7c oz 7c+ in o prvih tekmah, ki so se odvijala v naravnih plezališčih in trajala kar tri dni, nam je sestop hitro minil in tudi tabor je švignil kot utrinek. Želim si, da bo teh utrinkov v bodoče čim več.

Mislim, da so takšni tabori pravi način za prenašanje znanja in izkušenj starejših na mlajše rodove. Le tako se lahko veliko naučimo.

Še enkrat hvala Komisiji za alpinizem PZS za vso podporo in posluh.









Ni komentarjev:

Objavite komentar